Sila maklum, gambar-gambar di dalam Blog ini adalah hak tetap Agar-agar Kering Adamshoppe. Sebarang penggunaan semula tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Rabu, 5 Mei 2010

Agak Sedih....

Slmz...pg ni pya en3 tada kna-mgena ngn agar2 kering coz aku still in progress siapkan tempahan utk kenduri bln 6 ni.Sj nk bkongc sekelumit kesedihan ngn u olz...Bknla nk lyn blues...tp aku ni mmg senctf thp melampau bila mai ngn topik anak2 ni. Tapi,yg ni bkn anak2 org...ank monyet...

2 hari sudah,ms aku n en.hubby tgh msk utk gerai nasi lemak kami...ntah pasepa dgq ber-kiang-kiok monyet2 kt blkg umah aku.(umah aku ni,mcm2 ada-juz xdpt taraf zoo je lg)...so,teropong pya teropong kami laki bini,rupanya ada baby monkey yg tersangkut kat jaring yg arwah jiran aku pasang.terkesima la sat kami laki bini.dh spesies penyayang ni....laki aku pn nk p la tlg lpskan.Skali...segala mak bapak monkey tu mai nk terpa en.hubby ni.Cuak la jugak jdnya.Ada la nk dkt 30 ekor.Siap buat byi lagi...Tu yg xtahan tu...Grrrrrr...

Pikir pya pikir,ngn aku yg dok bising kesian kt si baby monkey tu...en.hubby bg cdgn kol bomba.Al-maklumlah...klu hewan2 liar ni kan en2 bomba leh setelkan.So,aku ngn confident pun dail la 994.Dh bg detail sumer...en.bomba kt talian pn mention kt aku dia akan referkan kt balai bomba yg bdekatan.

Aku mmg puas ati la ngn servis bomba ni.xlama mn pas Balai Bomba Bukit Mertajam kol utk cnfrm kol aku kat 994,dpa pn sampai.Tp yg xthnnya,depa mai ngn truck padam api nun...haaaaa,dh kepoh satu kampung ingt umah km tbakar ler...ngaaaa

Berbalik kpd citer si baby monkey tu...

Bila depa sampai,rupanya nyawa baby monyet tu dh xtera mn.Dh mati pn...Kami laki bini td mmg dh agak dh...sbb nmpk kaum kerabat dia dok try tarik dia dr jaring tu.Bergulung-gulung la jugak ms en.hubby gunting jaring tu. En2 bomba lak stand by kot2 kaum kerabat dia nk mai serang lak.Tu pun,ada gak 2-3 ekor yg cuba nk dekat.Agaknya depa ingt kami nk amek baby monkey tu la....

Dh gunting jaring n so on,en.hubby ingat nk tnm tp en2 bomba xbg...suh bg lik kat mama monkey tu.Yelaaaa...susah pyh dia pya tarik anak dia td.At least,dia tau gak yg anak dia tu dh mati...Bkn kami baut haaa...kata en.hubby sambil agkat baby monkey tu,tunjuk ke arah hutan blkg umah aku tu.Xlama pas tu,mai la kaum kerabat monyet2 ni amek 'jenazah' anak depa.

Aku ni bkn per...Tersentuh hati kecik aku...Even monyet pn syg giler ngn anak dia...Try nk selamatkan anak dia sampai mati budak tu.Kita ni lak,manusia yg ada akal,bkn nk selamatkan,bunuh n buang baby lg adala...Apala nk jd ngn manusia ni kan...?

Tmbh ms aku dok perati gelagat mama monkey tu sblm en2 bomba sampai...dipujuknya,dibelainya ank dia yg tersangkut tu...tp tulah...dh ajal baby monkey tuuuuu...huuuuu...then,sampai ke hari yg aku tulis en3 ni,monyet2 liar tu dh xmai kat blkg umah aku...Mgkn ada hikmah baby monkey tu tersangkut kt jaring tu,tapi kesian....mati la pulak... sob sob sob...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KAMI DI SINI

Kengkawan