Sila maklum, gambar-gambar di dalam Blog ini adalah hak tetap Agar-agar Kering Adamshoppe. Sebarang penggunaan semula tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Isnin, 24 Mei 2010

DUGAAN DARI YANG MAHA ESA


Aku insaf seketika...xtau nak mula dari mana...tp yg pastinya,apa yg jd 2 hr sdh,totally let my spirit crush.luckily to have an understanding father and hubby.

Ntah xtau kt mn clapnya.Sdhla ms buat tempahan yang satu ni,aku terpaksa buang 2kg agar2 kering sbb tak kering2 wpn bkurun aku jemur.(u olz leh cek en3 sblm ni).Dh tu,asek hujan pulak.Tapi xdala aku nk nyalahkan hujan.Hujan tu kan rahmat Allah....Aku risau bagai nk rak la jugak.Tiap kali aku jemur je agar2,aku mintak kt Allah,tlgla permudahkan urusan dan jg aib si tuan rumah yang order kat aku ni.Tak tau kenapa,nk menyetelkan tempahan yang satu ni,ada je yang xkena.Terdelay jugakla aku ngn schedule utk buat tempahan ni.Anak2 xpsl2 demam nk dkt 3 mggu gak.Berbotol ubat farmasi n doc kami bg,al-hamdulillah sihat gak.

Dengn pelbagai rintangan yg mendatang tu,aku pulun gak siapkan tempahan ni.Lagipun,nilah tempahan paling banyak sejak 4bln lalu kami beroperasi.So,myb sbb teruja sgt kot,aku lak bg diskaun giler2,siap ngn bg free lg. kESIMPULANNYA,UNTUNG TU XDALA BYK SGT BERBANDING KJA BAGAI NK GILA. (salah sndrik!) (klu xjd hal ni,aku xksah pun untung xbnyak)

Disbbkan hujan yg xmenentu,agar2 terpaksa aku potong kecik dr slalu...(THIS IS MY MISTAKE AGAIN-x xplain siap2 kt cstmr tu).Ms tu,aku pk nk siapkan tempahan on time,smpai x ter'pk' lgsg yg cstmr akan pertikai agar2 yg present dgn yg ada dlm gmbr. 3 hr sblm delivery,kelam kabut jdnya km laki bini.Naik pening aku...walhal sukatan n nisbah yg aku guna xpenah aku ubah,sedang agar2 kali ni bukannya makin kering tapi makin basah.Terpaksala aku pack ckit2 smbil jemur mn yg basah. 1 hr sblm delivery barula setel.

So,delivery dibuat oleh my beloved hubby menaiki bas dr Bukit Mertajam,P.Pinang ke Kuala Lumpur gerak jam 12.45 a.m.Kesian gak la kt en.hubby sbb xleh tdo dlm bas ( enjin bas bunyik cam kapal terbang),walhal 3hr sblm tu kelam kabut kami xtdo menyiapkan tempahan. Sampai je kt KL,picked by his sister,depa pn gerak ke rumah tuan tempahan.

Ms delivery tu pun,en.hubby dh rs xsedap hati tp dia ckp ignore je lah.Aku lak ms tu (ditinggalkan kt umah mama coz klu dok umah aku ank-beranak,takut gak) baru je bgn tdo memandangkan anak kecik aku buat perangai mlm sblmnya (daddy xda kan...) Kbtln,en.hubby baruje kol ms tu,gtau aku yg dia dh pn antar agar2 tu kt cstmr. Elok aku end call ngn en.hubby,hp aku bunyik lg.Kakak kpd cstmr aku lak kol.Katanya timbangan tak betol...Naik konpius gak aku.Katanya lg,dia timbang balik pakai digital weight.Aku pun xpala...km pakai timbang kati je.Modal xcukup g nk beli timbang digital.Tp,aku timbang bg lbh,cmna leh jd xcukup lak.1 g,dia xpuas ati ngn rupa btk (as I mentioned above).So,aku pun ngn lali n separa sedar,xtaula apa yg aku jwb ms tu.Tp yg pastinya,that cstmr's sentence really hurt me.

Untuk menipu,kami laki bini,mmg xakan buat cam tu.Lagipun,utk servis packing,aku juz caj labour cost + plastic RM0.03/pack.And,this cstmr,got 1500 pack.Klu kami nk menipu,banyak cara lg boleh buat.Tapi,apa boleh buat,cstmr always right kan....Mmgla,cstmr byr utk dpt yg terbaik...dan km pn bknnya sengaja.Timbang aku tu,g buat check-up xsampai 1 thn lg...(km buat check-up timbang annually).Yela,kang terkurang timbang,teruk nk jwb kt 'sana'.Tp tulah,yg nk dielakkan terjd gak...Kesimpulannya,aku kna usahakan beli digital weight gak cmne pun...hmmmm...

Aku bniaga utk ank2 aku.Xda niat nk menipu.Xmo la aku bg ank2 aku pakai mkn minum ngn duit haram.Tapi,bila dh cstmr tu kata aku tipu,aku nk kata apa.Untuk xmau pjg ke 'sana',km return duit baki kt cstmr tuen.hubby amek RM55 buat beda dia nk balik penang balik,wpn klu diikutkan caj delivery hand to hand ke Kuala Lumpur is RM100.xmaulah...kang x halal,benda nk jd darah daging...aku pn tatau nk kata per.nsb baikla km buat laki bini je...klu upah org,jwbnya tempahan kali ni buat sedekah kenduri org jelah...

Apa2 pn,this experient is very valueable.N of course,I'll let my 2 adamz kno this part--->so that they will kno how hard their parents wants the best for them.N,aku leh katakan mgkn keikhlasan aku mnjlnkn biz ni xcukup lg utk membentengi km dr menempuh dugaaan dariNya.....Lindungi km,ya Allah,berkati dan redhailah hidup kami...Amin...Hrp2 lebih kurang tu,halal je lah...aku pun cam tu...Dugaan yg Maha Esa...


Dlm ni ada 50 pack 20g


Rimbunan pack yg bakal dimasukkan ke dalam kotak


Last action...timbang whole pack n put into the box.....

4 ulasan:

  1. sbr lar yer kak..org kaLo dah kedekut mmg semua bender berkira...
    silap akak 1 jek, x mention kat customer awal2 yg size kecik skit...

    tp kalo sy la kan, terima jek seadanya..org dah buat cukup baik...kita byr jek lar pe yg patut...

    customer cerewet mcm nih lar yg sgt2 menyakitkan at...

    teruskan usaha yep kak..

    BalasPadam
  2. setakat berkongsi pengalaman, berniaga hal kawin ni mmg byk cabaran, kita mmg nak puaskan hati customer, tapi selalu kalo customer yg menyusahkan tu mmg akan byk cabaran masa nak siapkan order dia..benda yg biasa mudah pon boleh jadi susah..agaknya tuhan nak tunjuk kot..

    dah dekat 5 tahun saya meniaga ni, kalo masa 2-3 kali berhubung tu saya dah detect client tu akan menyusahkan, saya tolak aje order dia, tak kira la berapa besar pon..sebab tak berbaloi dgn penat lelah kita anak beranak..mungkin rasa rugi, tapi insyallah ada rezeki yg lebih baik dan lebih mudah utk kita..sebab niat kita ikhlas, nak buat bisnes halal, nak bagi mkn anak..bukan nak menipu org, cuma org yg tak tau nak hargai keje tgn kita..

    jgn patah semangat..kalo sempat tolong email gamba2 agar2 kering ni yer..boleh saya advertise kat blog/website..sebab ramai dok tanya, tapi saya yg tak de supplier, kalo dorang berminat saya akan mintak dorang contact direct..

    BalasPadam
  3. ishh susah jugak kalau dapat customer mcm tu..kalau saye tak kisah la benda kecik2 mcm tu..lagipn akak dh bg diskaun semua kan..sabar je la kak...

    BalasPadam
  4. tq sgt2 kt rkn2 bloggerz sumerrr... :-)..u olz make me smile again...n of course,xleh pth smgt....caiyok!

    BalasPadam

KAMI DI SINI

Kengkawan