Sila maklum, gambar-gambar di dalam Blog ini adalah hak tetap Agar-agar Kering Adamshoppe. Sebarang penggunaan semula tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Isnin, 21 Jun 2010

MACAM-MACAM PUNYA PERANGAI...

BLOGGING di pg hari...dua hr je panas terik then hujan balik...atoooiii...poning kaplo...ingatkan sempatla agar-agar ni nk kering...sempat berkerak je...hrp2,dalam kul 10-11 nnt dh bhenti hujan n trus panas terik...hope soooo...

 
     En3 hari ni,aku nak sembang psl perangai customer yang mcm2 hal punya dok ada.Aku ni takda la kisah sangat,orang order kita buat...Xksahla kan...so far,dah namanya berniaga online ni...mcm2 la...even kalau berniaga directly pun banyak halnya...

 
     Contoh ms kami laki bini berniaga nasi lemak mula2 dulu.Lauk yang ada cumalah sotong,bilis goreng,sambal,telur rebus.Macam2 pya dok suggest.Ayam la,ikan goreng la,daging la,kerang la, suruh boh simen la,suruh tambah ayaq la. But we take it as support from cstmr la kan...kami amek kbykn cdgn yg cstmr bg n buat.Contoh,lauk-pauk kami ada +-10 jenis,hasil cdgn cstmr.Hmmm...tp...yg bestnya,cstmr yg dok bising2 nak lauk tu,lauk ni,selama dok beli,beli yang biasa je....hebat kan...heheheee...

 
     La ni,berniaga agar-agar kering ni,lain pulak kerenahnya.Cm yg u olz bc for past en3 (klu baca la kan...---> ngeee),yg kami refund duit balik tuuuu...yang tu satu hal...Jom aku letak nombor...hahahaaa...sng ckit nak bc...

  • Tkejut tergempaq,kol aku,push mintak quotation harga n so on la...kononnya nak amek beribu kg.Kita yang baru bniaga ni xcited la jugak kan...Tapi tula....klu bukan rezeki kita,Allah akan tunjuk dari awal lagi.Pg tu dia kol aku,t/hari tu modem aku rosak (ada past en3 gak,hehehe).Mlm tu aku mail dia,senyap.Apa pun xbgtau.More than 3 days,aku pun buat xtaula.Tup-tup hari ke-4 kol nak sampel dlm ms 2 hari.Uishhhhh,cm tu ja.Mn nak dan...Paling kurang pun 1mggu.Mai ngan hujan,kadang tu xleh buat langsung.So,aku pun bg la saki baki yang ada.Dh dpt sampel 1 tupperware penuh untuk 250g (free ok...dh dia sembang,amek n blah...apa nk kata...?),sampai ke hari ni,setitik noktah pun aku xdapat feedback.Aku tak kisah pun kalu xjd.At least gtau kan...

  • Yang ni,tanya pasal cenderahati kenduri...Bukan ckit nak amek...consider banyak la gak...450pcs.Pup pap pup pap dok berbalas email,dia mintak sampel.So,aku yang dah terkena ni pn reply...lbh kurang cmnilah ayat dia..." Adik bank-in RM10 ke acc,nnt akak pos sampel,n 100g agar-agar buat rasa." Dia pun ngn confident reply kata tada mslh.Siap ltk hari lagi bila nk bank-in.N,cm situasi kt atas gak,senyap sampai hari ni.Bank-in tidak apa pun tidak. (order 2minggu sudah)

  • Nak jadi pengedar.2 orang aku kena.Dari harga luar P.Pinang,mintak harga dalam P.Pinang,n mcm2 lg lah...Dekat 1mggu gakla dok berbalas mail,dah dapat semua senarai harga pengedar,senyap.Sampai hari ni (start berbalas mail dlm bulan 5)


  • Custom made.Confident nak starting 40kg.Nak certain shape.N nak sampel lagi.Then aku reply.Sama gak...senyap. (1mggu yang lalu)
  • Latest,smlm.Sembang punya sembang...aku tggu en.hubby balik kerja,kami discuss.So,aku bg min price kat dia untuk order 250kg.Ms mula2 sembang,kata nak yg jenis biasa je.Dh km quote harga,lain pulak bunyinya...Hmmm...mcmn tu...Aku ngn en.hubby dah jd tak sedap ati.So,aku sms suh byr RM10 utk sampel.(Dia mintak pos 100-200g by POS LAJU).Saja nak test.Dr cni kita leh nmpk la ckit kan...So,dia pun reply.Dari sms dia tu,kami buat keputusan,xmaulah supply utk dia.So,tgkla dia nk cari kami ke x...
Buat cik kak-cik kak yang nak free sampel,takat 2-3 ketul tu saya bolehla bagi...tu pun face to face...Kalau by pos,xdapekla yerrr...Even,company besar pun beli kt saya ngn quantity kecik dulu sblm depa order utk big amount.Xkanlah kita-kita yang baru berniaga ni asek nk free jeee...RM10,klu 10 orang,tak ker jd RM100...? saya ni baru je nak bangun...paham-paham jelah ye...bukan kedekut...saya ni berniaga,bukan buat amal jariah... :-) EVEN PENGEDAR SAYA PUN KENA BELI SAMPEL...

Actually,aku ni amat berterima kasih kpd Farah,owner http://bungatelur.com yang bantu publish post aku kt web dia n ceritakan pengalaman dia kat aku.So,aku amek xperient dia sbg guide aku as a new beginner ni...

Buat cstmr2 kt luar sana,aku xksah utk lyn inquiry u olz,lyn mail u olz,but do me a favour.Don't let me wait.Pas dapat harga n close discussion,please give me any feedback.Tu je...Jd @ x,xda hal.Juz a feedback.
Nak orang treat kita elok,kita knala treat orang elok...
What u give u get back,ok....
I'm no heart feeling klu u olz xjd amek pun...Everyone hv their probs...

p/s : is this we call as back out customer...?aku tgk kat kbykan blog tulis NO BACK OUT CUSTOMER.hmmm...aku budak masih belajar... :-P


With Love, Zakiah

          Tiada ulasan:

          Catat Ulasan

          KAMI DI SINI

          Kengkawan