Sila maklum, gambar-gambar di dalam Blog ini adalah hak tetap Agar-agar Kering Adamshoppe. Sebarang penggunaan semula tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Isnin, 12 Julai 2010

BIARKAN BALASAN ITU DATANG DR YG MAHA ESA

STILL BLOGGING....

     Sbb aku masih kelam-kabut menyiapkan tempahan big boss.Hari ni xmsk @ tekap agar-agar kering   sbb sumer pemidang dh penuh...tggu mau kering jaaa...Yg collected aku hengat adala dlm 10kg kot...aiyork...byk lg nk buat nihhhhh!Xpa...rezeki...rezeki... :-)

     En3 kali ni aku nk bebel psl kes penipuan...skali gus nk mention u olz kt luar sana,xkiralah buyers or seller...but u hv to know that someone is trying to cheat here...

     Aku baru je kena...Aku sbnrnya xpasti smda aku ni ditipu @ tak.Tp en.hubby kata sah yg dok sms aku ni kaki penipu.Aku ni hati amatlah baik gamaknya...(pasan!) senang2 je suh en.hubby bank-in RM50 kat dia...duit emergency lak tu...alkisahnya cmnilah citer eh...

     Satu hari yg amatla bz,(selagi tak siap agar-agar kering ni,mmglah teramatlah bz aku nih)...tengah aku dok menekap (ala-ala projek budak tadika gitu...),hp aku berbunyik...xsempat aku nk angkat punggong aku yg berat nih,lagu Hot Wondergirls dh benti n aku tgk hp aku dh pun ada kt tgn Adam Hilmi.Bising gakla aku...Ntah apa yg dia tekan xtaula tapi dia kata dia xtekan apa pun...

     Aku sambung lik keja aku.Cm en.hubby slalu pesan,kalau penting,mesti kol balik.So,aku pun biarlah...tiba-tiba,ringtone NoBody lak bunyik...msj daaa....

     " Salam sila tlg fn kakak ____ jap," bunyik msj tu...
    
     Aku heran gak,bila masa aku knal org nm ____ ni...lgpn,seingat aku laaa...aku xda kakak agkt...abang angkt ada la...hmmm...ntah bodoh kepalang apa yg infect kepala aku nih,aku pon kol dia...almaklum...kredit tgh banyak...kuang kuang kuang...

     Dan bila dh kol tu,pjg lak cter dia.Dia kata dia nk order agar2 kering aku.Katanya mmg dr kecik smpai besaq,mmg dia hantu agar2 kering nih.Lagi,mcm2 gakla nasihat yg dia bg.Suh aku sygkn anak2 n bagai la...Xksahla kan...org bg nasihat yg baik,kita kenala terima...Then km msj lak.Pas msj,dia mintak aku kol dia lg.

     Mndgkn kredit aku dh tggl ckit,aku korekla hp en.hubby lak.2nd time aku kol dia,dh sembang pjg,dia cerita lak psl dia dpt rezeki terpijak.so,nk cari peniaga bumiputera utk sdkhkan duit modal n bagai.Aku xksah sgt yg tu...Sembang punya sembang,tiba2 dia istighfar pjg...katanya takut nk mintak tlg,takut aku pk lain...Aku dgr je dulu.Pas tu,dia cter umah dia kena pecah pg tu ngn penagih dadah n abes sumer stok yg dia simpn smpai 10hb kena curik,so xda brg nk mkn.Katanya dia posa nazar,tp xda duit lak nk msk utk bbuka.Kesian lak aku dgr,trus jerk mintak no.acc dia. (teringat mcmn susahnya aku nk buka posa ms merantau dulu) En.hubby dh sangsi ms tu...kata ada 8org ank,tp xkn sorg pn xtlg. Aku siap defend lg...kita xtau apa mslh dia...Lgpun,byk pahala kita bg mkn org posa...Memandangkan duit tu aku yg simpan,so,en.hubby tak kata apa la...Dia tlg p bank-in ja wpun dia xpercaya ngn cter pompuan tu.

     Mlm tu,lps maghrib,en.hubby suh msj dia.Dia reply n say thanx kt km bdua.seterusnya..janji dia nk mai umah,nk cnfrmkan order on 12th.Hr ni antar msj kata hr rabu lak.Msj pung pang pung pang,tiba2 mintak lagi rm70.Kata dh dua hari tak makan.En.hubby dah bising bagai...aku xkata apa laaaa...

     Duit yg ritu aku sedekahkan pun duit emergency.Tu pun,mikir dia xda duit nk berbuka puasa (cerita dia la kan...) Mmgla biz agar2 kering ni alhamdulillah...tp modal kami xyah kuarkan ke...?anak2 xyah bg makan...?susu pampers xyah beli...?bil utiliti xyah bayar...?hmmm...dh aku kata xda,dia mintak aku ngn en.hubby ikhtiarkan apa yg ptt utk bg dia rm70 tu...aiyork! apa hal ni...dh kena bising lg ngn en.hubby.

     Pikir punya pikir kami laki bini,aku kata aku ada pak cik kat langkawi.so,en.hubby suh aku mintak alamat kat dia,mintak tlg pak cik g bg sumbangan apa yg ptt.Ni jwpn dia :

     "Xpala,dik.Kak xmau pjg cerita.Lgpun kak xda di langkawi skrg ni,ada di UUM Sintok tgk anak kak sampai rabu ni utk jumpa adik & setel bank.Maaf yusahkan kamu."

     Hmmm...sah!
sudah kna tipu...!
Kalau dia btoi,mesti dia bg alamat dia kan...

     Aku pun xmau pjgkan ke akhirat.En.hubby kata aku kena tipu.Aku lak nk tggu sampai hr rabu ni,nk tgk apa reaksi dia bila dia baca blog aku ni.Klu dia btoi,n kami laki bini salah,aku akan buat en3 utk mintak maaf kt dia.Tapi,kalau dia tipu,aku akan publish no.fon yg dia guna n acc no.yg aku bank-in kan duit tempoh hari.Also,buat repot polis.Aku xmau benda ni berulang kt bloggers yg lain.Sbb look like modus operasi dia tumpu kpd bloggers.

     Cerita mgkn xsama,tp tujuan is collect some money from others by cheating. Klu u olz prihatin,may b sebaiknya u olz link kan en3 ni kat blog u olz.so,dpt elakkan perkara ni kt kwn2 bloggers kita.Selebihnya,kita serahkan kepada yg Maha Esa...

     Aku xheran psl modal yg katanya nk sedekah kt aku n gift utk kami sekeluarga kononnya dr rezeki terpijak dia tu.Sbb aku xmengharap pun...Hidup aku ni dh terlalu byk duri yg aku pijak,ranjau yg aku rempuh...N aku bersedia utk berusaha sndri dr mghrpkan bantuan org lain.Tp,yg aku bengang (klu btoi dia tipu),kenapa guna agama?Xmalukah dia dgn Allah...?

     Kata en.hubby,org yg mcm ni mmg tak tau takut dgn Allah...bg depa ckp2 tu mainan semata...Aku xtaula mcmn org2 cmni leh rs slmt...agaknya dh hitam sgt hati pun...tu yg xtau takut dgn Allah...xingat mcmn nnt tubuh badan dijdkn bhn api neraka sbb tumbuh dr duit haram.Nauzubillah...

     Kita susah-payah cari duit,org2 cmni sng je menipu org...Cam kami laki bini,aku buat agar-agar kering ,en.hubby bgn pg2 g keja market,ptg g buat tukang,mlm kalau aku xsempat siapkan agar-agar kering (sometimes Adam Dzulqarnain nak kan perhatian),en.hubby tlg siapkan....semata-mata nk cari rezeki yg halal utk anak2.Org2 cmni sng2 je menipu org lain...Astaghfirullah....
  

   Regards,
Zakiah_MamaAdamz
013-435 1062 014-9111 648
adamzshoppe@gmail.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KAMI DI SINI

Kengkawan