Sila maklum, gambar-gambar di dalam Blog ini adalah hak tetap Agar-agar Kering Adamshoppe. Sebarang penggunaan semula tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Khamis, 1 Julai 2010

MEREKA YANG IKHLAS...

BLOGGING pulak...

     Hari ni hati ni agak tersentuh ngn keikhlasan idola aku, k.jeri atas kesudian dia ajar aku asas buat choc. Sukanya aku. Aku mendoakan kesejahteraan dan kemakmuran untuk k.jeri sekeluarga. K.Jeri ni aku xpenah pun jumpa lagi. Blog dia antara blog terawal aku visit masa mula2 aku start buat online biz ni. Masa tu,aku buat button brooch tapi tada sambutan. Boleh dikatakan,setiap kali aku online,aku akan buka blog dia. Suka sangat tgk kek2 n coklat2 yang dia buat. Bila dia x update,aku lak yang gelisah xnmpk kek2 terbaru dia...

     Aku ada terfikir nk buat biz choc bila slalu tgk blog k.jeri ni.Tapi,kurang mendapat sokongan dr en.hubby. Katanya,dh ramai sgt yg tau buat choc.So,he asked me to learn how to make dried candy... Sbnrnya ada alasan lain tu...Aku faham sgt. N sure,k.jeri pun faham....Hehehe.

     Tiap kali pas online,aku akan bercerita membebel kt en.hubby pasal blog k.jeri ni.Kek dia cantik la,dia start dr bawah la,teringin nk buat kek cam dia la,mcm2 lah!...Aku amek semangat dia as pemangkin semangat aku.Sampaikan en.hubby kata,

"Xpa,kita senang nanti kita p jumpa akak tu."

     Tapi,sampai hari ni xsenang2 lagi.Hmmm....X ikhlas la tu... Nak bg bini dia yang byk mulut ni diam jelah tuuuu...

     Modal buat agar-agar kering ni tak dala setinggi buat choc tapi proses pembuatannya amat menyenakkan perut aku ni.HaHahaaa...Jgn xtau,agar2 kering ni,mula2 kita kena rendam 4 jam. Pernah aku xrendam,masak sampai 3jam pun xlarut betoi...Hmmm...

     Pas rendam,kena masak ngn sukatan yang betoi.Kalau sukatan xbetoi,akan menyumbang kpd ketidak keringan agar2 itu...Bahasa apa la aku guna ni..Huhuhuuuu. Masa masak tu lak,kena guna api kecik. Yang ni yang buat aku tak tahan....Lama ler jdnya...Agak 1jam 1/2 gak la nak setel bebetul.Ada sekali tu,x sbr punya hal,aku pulas siiiiiiiiiiiiiiiiiiiikit ja api tu bagi kuat siiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiikit ja.Meruap merimpah keluar dari periuk.Tinggal setengah. N,agar2 utk hari tu trus xjd.

     Dah make sure betoi2 sumer larut,baru letak pewarna. Then masuk dlm acuan...Tunggu keras.Tgklah nk potong ka,apa ka,jemur bwh matahari yg terik.Klu redup x lawoooo tau! ada 1 veteran kat kampung en.hubby ni pesan kat aku,

" Jangan buat agar-agar kering masa musim hujan,nanti rosak." NAH....INILAH BALASAN BG ORG YG DEGEYYY!

     Yang paling senak is nk tggu agar2 ni kering.3 hari,5 hari,kadang2 tu 1bln pun xkering lagi. Cam yang jd baru-baru ni laaa.... (refer ayat atas,huhuhu...) Selagi agar2 ni xkering,selagi tu la berdup dap dup dap dada aku ni...Takut xjd,rugi...Tensen dibuatnya. Tapi,skrg dah ada idea n cara dr k.jeri. So,boleh sgtla aku try buat...hehehe. Memang amat berterima kasih sgt2la kat akak.Tatau nk bls ngn apa... :-)

     Yang tu satu bab.
     Ada satu lagi bab...

     Aku harap cara aku handle blog ni tak disalah ertikan oleh u olz yg layan blog aku nih. Caca marba kan...Aku tak suka handle banyak sgt blog. Buat pe buat blog banyak2 tp x ter'update'. Lagipun,ni slh satu cara utk aku dekatkan diri aku ngn u olz. In this arena,I'm not selling stuff only...I'm looking for friends too.Aku ni sbnrnya jns yg xpandai berkawan.Kawan aku xramai tapi once aku dah berkawan,aku setia...Hehehe,puji dri sndri nampak...? huhuhu...

     Yang tu satu hal.Klu u olz tgk profile aku,ada lg 2-3 blog tp x terupdate pun...Kan aku dh kata...huuuuhuhuuu... :-P. Tapi a very thankful lah to precious innocent atas cdgn yg diberi. Aku menerima sbrg cdgn n teguran yang membina dgn terbuka. Tapi,ada tapi lagi....klu kena ngn cara aku,aku ikut.Klu tak tu...hehehe...pepaham je lah yerk...apa2 pun,aku mmg terharu la,at least org masih sudi memberi teguran kt aku. Teringat kata2 cikgu aku kt sekolah dulu...

" Orang kalau tegur/marah kita,makna orang sayang kita. Kalau orang dah xpedulikan kita,maknanya orang dah tak suka."

Kalau mama aku lak,ayat dia lebih kurang cam ni,

" Mama marah,mama pukoi,sbb mama sayang kat hampa,nak hampa jadi org.Kalau mama tak sayang hampa,mama biaq ja.Mati ka,hidup ka,makan ka dak,biaq ja..." Oh,how much I love my mama...

     This is my mama's keramat sentence.This sentence can make me cry all night when did something wrong to my mama. Sampai skrg aku xreti tipu @ sakitkan ati mama.Bila aku rs cm tersilap kata @ langkah,immediately I'll hug her n say sorry. My mama is the greatest.The way she taught us were very different.Even kalau aku jauh dr mama,rs xsedap ati je,trus kol.SAYANG SANGAT KAT MAMA.

So,dari ayat2 yang aku penah dengaq kecik2 dulu,aku olah jadi pegangan aku sampai saat ini,n hope till ever...

" UJIAN DARI ALLAH TANDA KASIH SAYANG-NYA TERHADAP KITA,BERSYUKURLAH DENGAN SENTUHAN KASIH SAYANG ITU...DAN TEMPUHILAH DENGAN TABAH.TIAP YANG PAHIT/SAKIT ADA MANISNYA CUMA TAK TAU BILA..."

     Tapi,tulah...kita ni manusia...kadang2 kita tak boleh pendam semua. Aku akui,since aku blogging ni,terasa release ckit pressure yang bersarang dalam hati.Kalau kat dunia nyata,tak tau nak cerita kat sapa. Kalau cerita pun,kadang2 rs cm org dh pandang kita semacam je...Dalam online ni,org bknnya knai kita pun...hehehe...cam tu la pulak... Bebel panjang2...Huwaaaaa!Bising betoi aku ni...

     Apa-apa pun thanx sgt2 kat semua yang sudi layan blog aku ni...Respon u olz memberi aku lbh semangat utk truskan keja yang kadang2 en.hubby kata

"Gheja online ja!" Hehehe... UmmmmWah!

    

With Love, Zakiah

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KAMI DI SINI

Kengkawan