Sila maklum, gambar-gambar di dalam Blog ini adalah hak tetap Agar-agar Kering Adamshoppe. Sebarang penggunaan semula tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Jumaat, 6 Ogos 2010

IMARAHKAN RAMADHAN YANG BAKAL TIBA...

BLOGGING lg....

Refer ke tajuk en3 kali ni, pagi td, sambil2 potong n susun agar-agar utk edisi Aidilfitri ni, aku buka TV9... Dah berkesempatan tu... klu si Adam Hilmi bangun awal,abihla... tv dia yg punya... tak kena PlayHouse Disney, Disney Channel xpun Cartoon Network. So, sjla aku buka agak kuat memandangkan tv kat ruang tamu  n aku lak kat dapur - psg2la telinga dengaq TANYALAH USTAZ... Topik yg mmg best la... esok n lusa nk dgq lg sambungan dia... heheheheee... pasal Mengimarahkan Puasa. Bila dah dgq tu, alhamdulillah ckit byk masuk gakla dlm kepala otak yg sebu ngn prob ni... huhuhuuuu...

Cakap pasal Ramadhan ni... bukan nak kata... aku pun sama. Tambah2 bila dah bniaga ni... mmg tggu sgtla kdtgn Ramadhan... Bulan Rezeki ni... Hihihi. Tapi, bila dgq Tanyalah Ustaz pg td.. terhisab la skit... So, terasa dahaga lak ilmu yg makin aku tinggalkan ni. Bukan tinggal apa, cuma xberapa amek berat. Sibuk sgt ngan hal duniawi sampai terleka nk tambah ilmu akhirat.

Teringat balik zaman sekolah dulu... solat tarawikh berjemaah, usrah, kuliah subuh n maghrib, buka puasa ramai2, baca Quran ramai2 abeskan utk sbln Ramadhan... Mmg syok, tapi bila dah tinggal zaman sekolah, dah masuk alam kerja n r/tgga ni, dah xboleh mcm dulu... (alasan paling kukuh?...hampeh!)

Aku ada gak sembang ngan en.hubby hal ni... Bila direnungkan balik, kenapa banyak sangat dugaan yang aku terima kebelakangan ni?. Terdetik kat hati kecik ni,mungkin banyak sgt aku menyimpang dari landasan yang pernah aku lalui dulu. Dan xmustahil disebabkan ada ilmu tp xberapa amal. Jadi, apa salahnya kalau aku mula balik, kembali kepada yang asal starting by this Ramadhan. Bak kata Ustaz pg ni (xsure lak nm apa),

" Tu pun kalau kita sempat Ramadhan kali ni..."

ALLAHU AKHBAR!

Dugaan yang Allah bagi kat aku untuk ingatkan aku betapa kerdilnya aku sebagai hambaNya... Mmg, aku patut menjadi lbh baik dari hari ni... Untuk diri aku sendiri!

Lagi, bila dah mai aura ilmu ni (harap2 kekallah hendaknya), aku buka lak Astro Oasis. Sekali lagi, terasa getarnya bila tgk Iktibar Tsunami Acheh. Takut,amat takut. Takut dgn azab yang Allah dah dok bg ckit2 tapi kita xperasan @ kita terlalu ego utk akuinya. Bak kata slh sorang penceramah dlm segmen tu,

" Allah dah tunjuk...takkan takmau berubah lagi..."

ALLAHU AKHBAR!

Klu nk celoteh, mmg banyak... Tapi satu yang aku nk ingatkan, yang bagi kesan kat aku, salah satu pengajaran yang mangsa Tsunami sebut,

" Kalau kita tak tutup aurat masa hidup, mati kita pun Allah x jaga aurat kita. Saya tengok sendiri." Adala lagi ayat dia... sapa yang pernah tgk segmen ni, mesti tau punya...

Terkedu aku!... Kalau ms sekolah dulu aku boleh pakai tudung labuh lengkap dengan anak tudung, siap stokin lagi, kenapa skrg susah sgt aku nk tutup aurat bagi lengkap? Astaghfirullah hal azim...

Aku slalu gak singgah blog Ayu Safiza coz suka baca en3 dia.So, aku cedok ckit utk paste kat blog aku ni sbg peringatan utk aku gak...Hope xksahla ye Ayu yeeeee....

Self Check List



4Me and U


~ Menutup aurat sepenuhnya (really2 need to do)


~ Berisgtifar apabila buat benda laqa' (also really need to do as well)


~ Bersyukur dengan ucapan alhamdulillah (really2...)


~ Membaca al-Mulk dan witir sebelum lena (really2... ms sekolah dulu tak pernah tggl,skrg 1mggu skali pun dh susah... hmmm)


~ Mendoakan orang lain (plz zakiah,do it!)


~ Memaafkan kesalahan orang lain (bak kata Ustzh Fatma,utk kebahagiaan diri sndri... - Usrah hari ni)


~ Membaca Al Matsurat selepas subuh dan asar (ni pun mmg rutin masa sekolah dulu...isk3,dah tersimpang jauh aku nih!)


~ Membaca dan menghayati al-Quran setiap hari (kena n wajib wpun 1ms je... hope can do better)


~ Taat pada suami & ibu bapa (penting nih!)


~ Bersabar mendidik anak (huhuuuhuu,sometimes really challenging)

~ Mengingati mati sekerap mungkin (Allahu Akhbar)


~ Merasa diri hina dan buruk dihadapanNYA
~ Berfikir tentang kekuasaan Allah


~ Bangun qiam at least seminggu sekali (yang ni susah ckit rasanya...tp tetap kna cuba)


~ Berpuasa 8 kali sebulan (I/Allah)


~ Solat 5 waktu di awal masa (I/Allah,akan diusahakan sebaik mungkin)

~ Berfikiran positif dan gembirakan diri dan orang lain

~ Berbaik sangka, jauhi berduka & akui kelemahan diri


~ Berusaha memperbaiki diri


~ Jaga makan, minum dan lakukan senaman


~ Jaga mata, lidah dan hati


~ Jaga pergaulan

Peringatan2 tu mmg amat penting n mmg amat sgt diperlukan oleh kita hambaNya cam aku yg mudah lupa....
Hari ni aku sedar, n aku harap sgt Ramadhan kali ni menjadi lebih baik utk aku dari Ramadhan yang lalu...
 
 
Regards,
Zakiah_MamaAdamz

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KAMI DI SINI

Kengkawan